Ruházat

A teniszezéshez tulajdonképpen bármilyen sportolásra alkalmas ruházat megfelelő. Azonban a sportruházatot gyártó cégek termékei között megtalálhatóak kimondottan a tenisz sporthoz tervezett termékek, melyek bizonyos helyzetekben, nagyban hozzájárulhatnak teljesítményünk fenntartásához.

Teniszpóló: A textilipar fejlődésével lehetővé vált a sportolók számára, hogy a sportáguknak megfelelően szinte minden igényt kielégítő felsőrészekhez jussanak. Igaz, egy teniszpóló nem tesz hozzá különösebben a teljesítményünkhöz, azonban a folyamatos kényelem érzete mindenképpen pozitív hatással lehet közérzetünkre a pályán akár egy több órás mérkőzésen is. A legfontosabb vívmánya a mai modern teniszmezeknek, hogy elvezetik az izzadságot, és gyorsan száradnak, így nem kell nedves pólóban sportolni. Ezentúl léteznek UV sugárzás elleni védelmet adó anyagok, varrás nélküli anyagok, vagy a szellőzést elősegítő anyagok. Egyes gyártók a sportmezeket már aszerint tervezik, hogy milyen hőmérsékleten játszik benne a sportoló. A külső hőmérsékletnek megfelelően alakítják ki az anyag szerkezetét, így törekedve arra, hogy a sportoló megtarthassa a sportolásra legalkalmasabb 37 C◦ – os testhőmérsékletet. Kültéri használat esetén fontos, hogy a póló anyaga ellenálljon a napsugarak károsító hatásának. A tenisz szabálykönyvében pontos leírás olvasható a szabályos tenisz öltözékről, azonban ezt elsősorban a nemzetközi versenyeken, illetve a hazai rangosabb versenyeken szokták szigorúan figyelembe venni.

Tenisznadrág, tenisz szoknya: A legfontosabb az amatőr teniszező számára, hogy legyen zsebe, ahova a tartalék labdát teszi. Természetesen csak úgy, mint a felső részeknél itt is választhatunk rendkívül jó minőségű izzadságot elvezető, könnyen száradó, jól szellőző, akár varrás nélküli nadrágot, vagy szoknyát. Kültéri használat esetén szintén fontos az anyag napsugarakkal szembeni ellenállása.

Melegítők, kabátok: Minden versenyzőnek fontos, hogy a bemelegítés során, vagy a versenyeken a várakozás idejében is melegen tartsa az izmait. Ezért fontos még kánikulában is, hogy legyen a táskánkban az időjárásnak megfelelően vékonyabb, vagy vastagabb melegítő nadrág és felső.

Zokni: A teniszzoknival szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy hosszú ideig tartó nagy megterhelés során se okozzon hólyagokat a lábon. Ezért méretben tökéletesen illeszkedő, jó minőségű anyagot válasszunk. Egy vízhólyag lényegtelen dolognak tűnik a mindennapokban, azonban sportteljesítménykor akár egy mérkőzés feladásához is vezethet!

Teniszcipő: Az első órákra bármilyen sportcipőben lemehetsz, de az egészséged érdekében minél hamarabb válts rendes teniszcipőre! A teniszcipő úgy van kialakítva, hogy a tenisz lábmunka adta terhelés (hirtelen indulások, megállások, fordulások) hatásait enyhítik. Ha nem váltasz teniszcipőre, előbb utóbb megsínyli a lábad térd-, talp-, sarok-, bokafájás, vízhólyagok és hasonló problémák megjelenésével. A méretválasztásnál célszerű figyelembe venni, hogy a sok mozgás sokkal kényelmesebb lesz, ha van helye a lábadnak egy kicsit csúszkálni, tehát inkább egy picit nagyobb legyen, mint kisebb.

Kiegészítők: Napellenzős sapka, fejpánt, izzadságtörlő csuklópánt…stb. Fontos kellékei a teniszezőnek. Egy fejpánt, vagy egy napellenzős sapka nem tesz jobb teniszezővé, de hiányuk esetén a külső tényezők bizony megzavarhatják a koncentrációnkat és ezzel, romlani fog a teljesítményünk is.