Mikor kezdjük?

3 – 4 évesen: Öt éves kor alatt, a gyerekek többsége nem képes elviselni egy csoportos teniszfoglalkozás kötöttségeit, ezért a legjobb ilyenkor az egyéni foglalkozás (maximum fél órás), vagy egy „mini-ovis” csoport, ahol mindenki 3 – 4 éves. Jól felkészült, a korcsoporthoz értő csoportvezető tud csak ilyen foglalkozást vezetni, aki képes őket motiválni, mivel ebben a korban a gyermek csak abban vesz részt, amihez kedve van.

5 éves kor: Ajánlott életkor a kezdéshez. A legtöbb gyermek ebben a korban már tud alkalmazkodni egy csoportos foglalkozás kötöttségeihez, sőt többségük képes arra is, hogy elsajátítsák a mozdulatokat, és a mini – tenisz megfelelő méretű pályáján (piros) élvezetes labdameneteket alakítsanak ki. Sok játék, és játékos feladat jellemzi az öt évesek foglalkozását, mert ebben a korban az intenzitással, ismétlésszámokkal jellemezhető edzésterhelésre még nem érett a gyermek. Egy jól felkészült edzőnek nem okoz problémát a képességek játékos fejlesztése, a mini – tenisz eszközök térhódításával pedig a technika oktatása is egyre játékosabbá tehető.

6– 8 éves kor: Ajánlott életkor a kezdéshez. Ebben a korban nagyon fogékonyak a gyermekek a mozgástanulásra, és a tökéletes fejlődésükhöz szükségük is van új sportmozgások tanulására. Ebben a korban már hajlandóak odafigyelni hosszabb ideig, nyitottak az új dolgok tanulására, és amit szeretnek, abba energiát is fektetnek.

8 – 12 éves kor: A gyermekek sportvonatkozású képességei és készségei (pl. gyorsaság, koordináció…) 12 éves korig fejlődnek a legintenzívebben. Ezért fontos, hogy gyermekünk, ezt az időszakot minél jobban kihasználja, ez természetes igénye is egy ilyen korú gyermeknek. Ezért lehetőséget kell adni a kibontakoztatására, ha eddig nem járt sportolni rendszeresen a gyermek, akkor itt az idő, nem szabad tovább késlekedni! Minél idősebb korban kezdi el a gyermek a rendszeres testmozgást, annál kisebb az esély, hogy beépíti azt az életmódjába.

12 – 18 éves kor: Ha 12 éves kor után kezdi el valaki a teniszezést, mindenféle előzetes sportmúlt nélkül, akkor is tökéletesen meg tud tanulni teniszezni. A különböző képességeket, készségeket azonban ekkor már kicsit nehezebben, adottságtól függően több munkával tudja majd elsajátítani. Ha megvan a gyermekben az ehhez szükséges eltökéltség, akkor semmi sincs veszve. Előfordul azonban sok tinédzserrel, hogy ha eddig nem szokott rá a sportra, akkor már ezután sem szeretne komolyabban belefolyni. Ilyenkor a tenisz esetében az a fontos, hogy legalább addig járjon a gyermek rendszeresen edzésre, amíg elsajátítja a sportág mozgásanyagát (kb. 1 év). Így később, ha mégis megjön a kedve a sportoláshoz, a tenisz mindig ott lesz előtte, mint lehetőség. Ha már van egyéb sportolói múltja a gyermeknek, akkor, mivel nem szokatlan számára, könnyebben megy az új mozgások tanulása, és az addig más sportágban megszerzett képességek előbb utóbb a teniszben is érvényesülnek majd.