A teniszoktatás formái

Gyermektanfolyamok óvodásoknak: Óvodás korú gyermekeknek szóló teniszfoglalkozás. A tenisz néhány alapvető mozgásanyagának tanítása és a teniszhez szükséges képességek általános fejlesztése örömteli, játékos formában, mely kedvet csinál a folytatáshoz.

Tenisztanfolyam: a tenisztanfolyam csoportos foglalkozást jelent, ahol az elsődleges cél a tenisz sport mozgásanyagának megtanítása így a különböző képességek fejlesztésére, mint például gyorsaság, ügyesség csak kis mértékben van lehetőség. Az ilyen foglalkozásokon a gyermekek tudnak egymással teniszjátékokat játszani, és barátokat is gyűjthetnek. A tanfolyami foglalkozások leggyakrabban 60 percesek, és heti kétszer egy óra sűrűségűek. Természetesen létezik más gyakoriság, és időtartam is, a legtöbb klub igyekszik kiszolgálni az igényeket.

Egyéni óra: Egy edző, egy gyermekkel foglakozik egy teniszpályán. Itt lehetőség van minden egyéni igény kielégítésére, a gyermek a saját tempójában tud haladni. Az egyéni óra, igaz költséges, de a leghatékonyabb módja a tenisztanulásnak, hiszen az edző minden mozdulatot tud ellenőrizni és javítani, és a gyermek mindig az edzővel játszik, aki mindig a gyakorlásnak megfelelően pontosan üti a labdát. 10 éves kor alatt az egyéni órát célszerű kiegészíteni csoportos foglalkozásokkal, mert a gyermeknek az edzővel való munka kicsit „száraz” lehet, a tanulás kap nagy hangsúlyt, és a gyermeket éltető és motiváló játék háttérbe szorul.

Egyéni óra 2, 3 fővel: előfordul, hogy egy edző hajlandó az egyéni óra keretében 2 – 3 fővel is foglalkozni. Hatékony oktatási forma, kevésbé költséges, és lehetőséget ad a testvérek, barátok, sőt családtagok együtt sportolására!

Versenyző képzés: számos klubban vannak utánpótlás nevelő edzésprogramok, ahol a cél olyan játékosok nevelése, akik versenyszerűen teniszeznek. Az ilyen edzéseken figyelmet fordítanak a tenisz mozgásanyagának tanítása mellett az ehhez szükséges általános képességek fejlesztésére, (gyorsaság, ügyesség, állóképesség … stb.), és a versenyzés, a téthelyzetek kérdéseinek kezelésére is.

Tenisztábor: a tenisztáborok az iskolaszünetekben tartott táborok napi több óra tenisszel, általában délelőtt és délután is, és egyéb szabadidős programokkal. Nagyon gyakori, hogy egy gyermek egy ilyen táborban kezd el teniszezni, és később kedvet kap a folytatáshoz.

Edzőtáborok versenyzőknek: Az iskolai szünetek során szervezett programok tenisz versenyzőknek. Napi 3 – 6 óra teniszedzés mellett sor kerül a kondicionális képességek fejlesztésére is, valamint szervezéstől függően kiegészülnek sportpszichológiai, sportelméleti foglalkozásokkal is.